2 квітня: що відбувалось у Сумах і на Сумщині у вівторок

ВС 02 апреля 2024 в 21:24

Війна з росією


Уночі та вранці війська загарбників випустили десять мін по Есманській, Новослобідській, Серединно-Будській та Хотинській громадах. Протягом дня агресор завдав 226 ударів з авіації, артилерії, БпЛА, мінометів, РСЗВ і FPV-дронів по 11 громадах: Білопільській, Великописарівській, Глухівській, Есманській, Зноб-Новгородській, Краснопільській, Новослобідській, Серединно-Будській, Хотинській, Шалигинській та Юнаківській.

Приблизно о 22:00 у Сумах було чути вибухи. За попередньою інформацією, росіяни скинули керовані авіабомби на Сумський район.

Напередодні, 1 квітня, прикордонники спільно з бійцями тероборони збили над Сумщиною два російські FPV-дрони. Також 1 квітня внаслідок ворожих обстрілів Середина-Буди було пошкоджено шість приватних будинків, три господарські будівлі та поранено 47-річного жителя.

Зміцнення оборонного потенціалу


2 квітня Кабінет Міністрів виділив додаткові 5,6 млн грн на будівництво фортифікаційних споруд в областях, які межують із росією та/або де відбуваються активні військові дії. Сумщині виділено для цих цілей 1,5 млрд. грн.

Про евакуацію жителів прикордонних районів


Від початку повномасштабної війни у 27 населених пунктах Сумської області не проживає жодного жителя. Влітку 2023 року з прикордонних громад області виїхало близько 9000 осіб, включно з 850 дітьми.

У Великописарівській громаді намітився зворотний процес - "антиевакуація": люди з безпечних місць повертаються в рідні домівки. І це незважаючи на те, що у самій Великій Писарівці внаслідок інтенсивних обстрілів і бомбардувань у березні пошкоджено і зруйновано 40% інфраструктури.

Нова ціна оформлення закордонного паспорта


З 1 квітня вартість оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон становитиме за умови виготовлення документа:

  • протягом 20 робочих - 958 грн.;
  • термінове оформлення - 1598 грн.

Здоров'я


Протягом минулого тижня в Сумах захворіло на вірусні та застудні захворювання 785 мешканців, з них 390 діти.

Життя


За минулий тиждень у Сумах народилося 20 нових мешканців: 11 хлопчиків і дев'ять дівчаток. Побажаємо новонародженим та їхнім мамам міцного здоров'я, миру, добра та ангельського захисту.

Культура


2 квітня, у Міжнародний день дитячої книги, сумський письменник-казкар Павло Парфін анонсував свою нову книгу “Казкові пригоди Сумислава”. Це – одинадцять захоплюючих історій про подорожі семирічного Сумислава та його батьків рідною Сумщиною. Хлопчик відкриває для себе багато нового та цікавого про свій край, зачаровується мальовничою природою, легендарною історією та самобутньою культурою. Більш детальну інформацію про книгу можна прочитати, відвідавши авторський сайт письменника: https://www.pavelparfin.com/news/znajomtesya-nova-kniga-kazkovi-prigodi-sumislava.html

Джерела: Сумська обласна військова адміністрація, Сумська міська військова адміністрація, ОК Північ, Національна поліція, Кордон.Медіа

8
Комментариев
0
Просмотров
832
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.