Перший лікар-академік Сумщини

ВС 11 июля 2017 в 10:00
Професор Ігор ДУЖИЙ вже рік академік по відділенню фундаментальних проблем медицини
Рік тому доктор медичних наук, професор Ігор ДУЖИЙ -  завідувач кафедри загальної хірургії медичного інституту Сумського Державного університету, а також завідувач клініки фтизіатрії Сумського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру, голова асоціації хірургів Сумської області загальними зборами був вибраний академіком по відділенню фундаментальних проблем медицини.

Особисто бачив цей диплом, адже знайомий з Ігорем Дмитровичем рівно 35 років. А познайомилися ми з ним якраз у тодішньому храмі медичної науки Сум - обласній науковій медичній бібліотеці. В подальшому дізнався, що Ігор Дмитрович Дужий не просто студіює наукові журнали та монографії,- він і сам пише  наукові статті та публікує їх у провідних медичних журналах країни! Уже в ті часи завідувач відділенням грудної хірургії  обласного протитуберкульозного диспансеру,  він багато оперував. Тож мені було приємно спілкуватися з лікарем, який уже мав величезний досвід. Він від початку був людиною, покликаною рятувати життя!

А ще в ті роки Ігор Дужий інтуїтивно, під час операцій, став розробляти методи введення малих доз препарату проти згортання крові. Нині така профілактика є класикою, а в ті роки - то був сміливий прорив.



Операції, які виконує він і його учні-колеги, у нашій країні можуть робити лише декілька клінік; клініка Дужого ось уже 40 років по своєму профілю входить у трійку кращих по Україні. За 50 років роботи хірургом ним особисто виконано більше п'яти тисяч операцій в грудній клітині.

У 1997 році Ігор Дмитрович Дужий отримав ступінь доктора медичних наук. Легендарний інфекціоніст Зіновій Красовицький, виступаючи на презентації цієї монографії, сказав присутнім: "Повірте, в Ігоря Дмитровича є всі необхідні "проривні" наукові і людські якості - стати академіком. Рідко берусь пророкувати, але ця людина, мабуть, таки ним стане!"

Вінцем наполегливої праці Ігора Дужого стали близько 300 опублікованих  наукових статей та одинадцяти капітальних монографій (у співавторстві лишень дві). За роки історії  кафедри  загальної хірургії, якою завідує, він підготував величезну кількість науковців, аспірантів, магістрантів з питань хірургії, фтизіатрії, рентгенології.

Сам же Ігор Дмитрович з вдячністю згадує наставників із Сумської фельдшерської школи та Харківського медичного інституту. Полюбляє він і згадувати спільні тренування в юнацькій школі по спортивній ходьбі з майбутнім олімпійським чемпіоном Володимиром Голубничим, стосунки з ним підтримує й донині. А ще Ігор Дужий шанує предків, й не тільки по роду, але й односельців, і всієї України. Цю повагу він несе зі свого чернігівського дитинства, бо ж і народився неподалік знаменитих Крут. 

Тож, нічого дивного в тому, що академік Дужий не тільки талановитий лікар, науковець і вчитель. Він людина активної громадянської позиції. Не буду перераховувати його нагороди і відзнаки, в тому числі й від Патріарха Філарета; серед них він найбільше пишається відзнакою громадянського штабу Революції Гідності - "Зіркою Патріот України". Адже Ігор Дужий, один із небагатьох зі свого професійного середовища, хто був постійним учасником та мужньо витримав протистояння на Майданах, включаючи київський.
Олександр Щупка
51
Комментариев
0
Просмотров
5120
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.