Оселя турботи й надії у Сумах (Фото)

ВС 06 декабря 2017 в 14:00
Репортаж з ювілею
Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів відзначив свій ювілей – 25 років з дня заснування. Першого грудня працівники закладу, котрі опікуються особливими дітками й допомагають їм знайти себе, приймали вітання, квіти й подарунки.

За 25 років Центр пройшов непростий і водночас цікавий шлях становлення й розвитку. Його історія почалася у 1990 році з невеличкого Центру для дітей з ДЦП при Сумській міській лікарні. Ідея створення подібного закладу у Сумах належала лікарю-неврологу О. ШОВКОПЛЯС та активним батькам В. БОГАТИР, С. ГОРКАВЕНКО. З метою допомоги у лікуванні, реабілітації й розвитку дітей відповідної категорії вони зуміли згуртували навколо себе сумчан, котрі виховували дітей з інвалідністю.

З перших років становлення Центр зарекомендував себе першопрохідцем у реабілітаційній діяльності, кожного року удосконалюючи моделі комплексної реабілітації дітей-інвалідів. Нині робота установи базується на своєчасності, безперервності, послідовності та доступності в наданні всебічної реабілітаційної допомоги дітям з фізичними та розумовими вадами. Застосування ефективних сучасних методик, великий досвід роботи фахівців, новітнє реабілітаційне обладнання – ці складові та досягнення зарекомендували Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів як один з передових серед подібних закладів не лише в області, а й в Україні в цілому.

У рамках ювілейного заходу колектив Сумського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів вітали почесні гості на чолі з головою обласної ради Володимиром ТОКАРЕМ. Він та представники низки організацій, установ, благодійних фондів висловили вдячність усій високопрофесійній команді Центру за їх самовіддану, соціально важливу місію.

Приймаючи вітання, директор закладу Олена СУЩЕНКО відзначила, що усі її шановні колеги добре розуміють, що працюють з особливими дітьми, тому і світ у них особливий, і підхід має бути особливий. Педагоги, лікарі-реабілітологи, молодший сестринський персонал проявляють наполегливість, терпіння, професіоналізм та намагаються почути біль кожного серця, яке потребує допомоги.

– Наш центр – це місце, де малеча з вадами розвитку поміж такими ж самими однолітками може лікуватися, спілкуватися, займатися улюбленою справою або просто гарно провести день, адже в установі панує аура доброти, милосердя, взаємодопомоги, – відзначила Олена Миколаївна.

У ході ювілейної зустрічі прозвучало багато щирих слів привітань та вдячності на адресу працівників закладу. Їх вітали не лише чисельні гості, а й вихованці Центру, які підготували прекрасний концерт, а кожному з присутніх подарували чудові вироби, зроблені своїми руками.


























 
БУКЕТ ДО ЮВІЛЕЮ.
Сумська художниця, меценат, вихованка Центру
Дар'я БЕЗКОСТА, виявляючи вдячність своїм наставникам й педагогам, які допомогли їй повірити в себе,
створила картину  «Букет ромашок».
Віднині ця неймовірно світла й тепла робота
буде надихати на творчість й любов до життя
працівників й відвідувачів Центру

І все ж таки найяскравішими прикметами свята стали сяючі очі вихованців та їх батьків, які знайшли тут розуміння та підтримку. Ось декілька бліц-інтерв’ю, які красномовно говорять про успіхи й сутність роботи Центру.

Ксенія АВРАМЕНКО: «Вже дев’ятий рік відвідую центр, який став частинкою мого життя. Тут я можу розвиватися в різних сферах творчості – пап'є-маше, пісочній анімації та відвідую театральну студію».

Денис КАЛЮЖНИЙ: «Ходжу сюди давно, подобається розважатися, веселитися з друзями».

Тарас ОДІНЦОВ: «Вже другий рік займаюся у вокальній та театральній студіях. Це місце для мене віддушина, де із задоволенням зустрічаюсь зі старими та новими друзями».

Павло ШОКОТА: «Тут працюють чудові люди – вони допомагають мені займатися творчістю, зокрема співом. Також в центрі, який став для мене другою домівкою, я приймаю корисні процедури, плаваю в басейні, ходжу на лікувальну фізкультуру».

Олексій ЯКУЩЕНКО: «Можна сказати, що в цьому закладі я виріс, бо відвідував його понад 20 років. Тут постійно проходив курси реабілітації та лікування (масаж, фізкультура), займався іпотерапією – верховою їздою на конях у с. Рибці. Працівники центру дуже мені допомогли – і в плані фізичної реабілітації, і в плані моральної підтримки. Я вдячний Центру за все, а головне – у мене з’явилося широке коло друзів, з якими я спілкуюся й понині».

Микола ПЕДОРЕНКО: «Я займався тут з моменту заснування Центру, тому сьогодні у день його 25-річчя теж відчуваю себе як іменинник. За час відвідин занять з реабілітації, лікувальної фізкультури працівники Центру стали для мене близькими, рідними людьми й нині висловлюю їм величезну вдячність».

Довідка
За 25 років існування Центру – реабілітаційними послугами охоплено більш як 22 тисячі дітей, з них майже 4 тисячі дітей з ДЦП. Сьогодні в установі є 110 місць стаціонарного перебування дітей з вадами розвитку, 50 дітей-інвалідів, котрі перебувають на соціальному патронаті. У Центрі п'ятиразове харчування для дітей, спеціальні тренажери і медобладнання. Є виїзна мультимедійна бригада, яка оглядає дітей в районах області. Щорічно такою роботою охоплено майже 500 дітей-інвалідів.
 
Олена Шевченко

 
45
Комментариев
0
Просмотров
2803
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.