Нотатки подорожнього. Я, кум і безвіз. Частина 1. (Фото)

ВС 20 января 2018 в 10:00
Сумчанин Віталій Ященко розповідає про свою несподівану подорож Європою на вантажному автомобілі

Сьогодні я розпочинаю історію своєї невеличкої подорожі, яка буде називатись "Я, кум і безвіз". Але все по черзі.

По-перше - безвіз. Що тут сказати - він є, про нього всі знають і він працює. Я перевірив :)
По-друге - я. Звичайний Я. Мій закордонний досвід обмежувався декількома виїздами в Польщу на початку буремних 90-х, коли пів країни возило туди торби з різним крамом. Більше кудись поїхати з різних причин не довелось.
І по-третє - кум. Ні, не так. КУМ. Александр Катана - найкращий кум в світі, повірте на слово. Працює він на даному етапі свого життя водієм фури, якою гасає по всім європейським країнам. Базується його компанія під Варшавою в місті Мінськ-Мазовецький.

Ну а далі вже сама історія. Одного разу, в грудні, коли кум був на відпочинку в Сумах, він спитав: "Чуєш, куме, а в тебе є біометричний закордонний паспорт?... Хочеш, я тебе покатаю?"
Після технічних запитань виявилось, що катання може тривати 2-3 тижні і зачепити більшість країн Європи. Інтрига в тому, що ніхто не знає, де ми можемо опинитись. На те є логістична служба, яка під час руху підбирає маршрут, країни і міста, де треба завантажитись і куди доставити вантаж. Тобто, прогулянка обіцяє бути як мінімум цікавою!

Після недовгих роздумів (на щастя родина була не проти) я прийняв рішення їхати. Такі пропозиції виникають не кожного дня, а можливо і взагалі раз у житті... Хоч це і не екскурсійна подорож...

6 січня ми вже їхали маршруткою Суми-Варшава до місця призначення. Проходження прикордонного контролю з обох боків зайняло у нас чотири години. Думаю, нам повезло, що поїхали в свято - інакше могло бути і вісім, і десять, і дванадцять.... Люди їдуть...



Контроль простий: посканували паспорт, спитали куди і на який термін їдеш, скільки маєш грошей (треба називати суму, адекватну терміну перебування; один пасажир поїхав додому, бо сказав 100 доларів, а днів сказав, мабуть, багато), подивились страховку, перевірили через сканер торби на наявність заборонених речей, серед яких і деякі продукти: м'ясо, сало, ковбаси, сир, молоко. І все - ми в Польщі. Особисто я пройшов контроль хвилин за п'ять. Основний час - чекати, поки пройдуть всі автобуси, які перед вами.



Тепер, на найближчі два-три тижні, моя домівка - один з 17-ти метрових малюків, а я пасажир, який буде веселити кума в дорозі і знайомитись з Європою з дещо іншого від звичайних екскурсій боку.

Далі буде….

 
49
Комментариев
0
Просмотров
2249
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.