Виставка Юрія Стеценка з промовистою назвою «Сподіваюсь, вірю і люблю» відкрилася у Сумах

ВС 02 ноября 2018 в 13:15

30  Жовтня у Агенції  промоції «Суми» відбулося відкриття виставки з промовистою назвою «Сподіваюсь,  вірю  і люблю»,  автором якої є наш земляк Юрій Стеценко. Цей  вернісаж для митця є першим і персональним. Таким чином, художник знайомить кожного зі своїми картинами та відкриває двері відвідувачам, запрошуючи у світ свого мистецтва. Його виставку умовно  можна  поділити  на два періоди. Перший – розкриває художника, як талановитого пейзажиста та знайомить з його юнацькими і дитячими роботами, які були створені протягом 1950 – 1960 років і намальовані олійними фарбами в спокійних та  пастельних  тонах,  мініатюрних і середніх розмірів та розміщені в дерев’яних підрамниках. Особливу увагу відвідувачів  привертає картина під назвою «Першопрохідці на  Гусинцях», яка розміщена в центрі експозиції та являє собою чоловіка і жінку, які  вдивляючись в далечінь мріють, що в майбутньому в нашому маленькому місті з’явиться грандіозний житловий район. Крім того, яскраво характеризують митця пейзажі, присвячені мальовничій природі Сумщини, деревам та річкам,  про що красномовно свідчать їх назви:  « Майбутнє дерево», «Повінь», « Озеро на  Веретинівці», «Золота осінь», «Літній день»  та інші. На картинах художника в цей період, як  у калейдоскопі зима змінюється весною, яка в свою чергу  запрошує відвідувачів на побачення із сонячним літом,  а потім дарує кожному золотаве проміння осені.  В  цілому  роботи митця легкі, прості і  гармонійні, вони дарують затишок і душевну  рівновагу та легко сприймаються кожним, хто їх бачить. Як говорить сам автор виставки: «У своїй образотворчій роботі надаю перевагу пейзажам, сповідуючи класичний реалізм, намагаюсь якомога точніше передати красу природи, як натуральної,  так і створеної людьми. Останнім часом працюю лише в техніці акварелі». Другий період художника промовисто характеризують  слова  духовність  і  автентичність. Він охоплює проміжок часу з 2013 року по теперішній час. Тематика робіт художника цього періоду характеризується цілою серією  акварельних картин,  присвячених храмам Сумщини. Унікальною  є техніка написання стародавніх  церков в чорно- білій гамі, а сучасних - в кольоровій.  Роботи  художника  - це  мовби його погляд крізь століття, який червоною стрічкою пов’язав майбутнє з минулим, відкриваючи глядачам глибини нашої духовної  спадщини.  Як зазначає сам автор,  на створення картин храмів його надихнули проблеми духовності і церкви.   Величезну допомогу  при створені даної виставки  художнику надав  фотохудожник Ігор Ройченко, з чиїх світлин і були написані стародавні храми, які не збереглися  до цього часу. Загалом в експозиції  представлена  колекція робіт, написаних автором протягом його життя. Презентація  виставки пройшла в  теплій, дружній, творчій атмосфері  та зібрала  багато  друзів, колег митця, його родичів та учнів.  Юрій Стеценко брав участь в обласних  художніх виставках аматорів. Даний вернісаж триватиме до 18 листопада включно. Вхід вільний.

Нам вдалося поспілкуватися з автором робіт Юрієм Стеценко та взяти  у нього інтерв’ю.

Чому присвячена дана виставка, яка  її головна мета та ідея?
Ю.С.:
Якоїсь окремої присвяти я не робив. В даній експозиції  в основному представлені картини храмів, оскільки я сподіваюсь на те, що в Україні нарешті  цивілізовано і спокійно буде вирішено питання автокефалії. Це мене дуже хвилює, як кожного українця.  


 
Чому  Ваша виставка має  назву «Сподіваюсь, вірю і люблю», на що Ви сподіваєтесь  і  чи всі  Ваші сподівання здійснюються?
Ю.С.:
Леся Українка якось сказала без надії, але сподіваюсь. Чи всі мої сподівання здійснюються?  Я б так не сказав.  Проте, в будь-якому разі я не сподівався, що моя виставка відбудеться, але ця моя заповітна мрія нарешті справдилась.

Як виникла ідея провести дану виставку?
Ю.С.: 
У Фейсбуці цього літа я привітав усіх з приводу 1030  річчя Хрещення Київської русі  і розмістив картини храмів Сумщини. Вони дуже сподобались   куратору  агенції промоції «Суми»  і він запропонував мені познайомити з моїми роботами сумчан на цій персональній виставці.

Це Ваша перша виставка?
Ю.С.:
Так, це моя перша виставка. 

З чого розпочалася Ваша творчість як з’являлися перші роботи?
Ю.С.:
  Моя творчість розпочалася ще у 1950 році,  коли я у шкільні роки ходив у образотворчу студію Будинку піонерів, а під час навчання в інституті відвідував   мистецьку студію Дома народної творчості. В цей час з’явились мої перші роботи. А коли я займався викладацькою діяльністю в інституті у мене був мертвий сезон і я взагалі нічого не писав, оскільки насамперед бракувало часу і тільки вийшовши на пенсію я знову прокинувся для творчості.

За який проміжок часу створювалися дані  роботи?
Ю.С.:
  Мої роботи створювались між дитячо-юнацьким періодом і періодом зрілості  та охоплюють проміжок часу у 60 років.

Як розпочинається  Ваша праця над картиною, що стає поштовхом до її народження?
Ю.С.: 
Насамперед поштовхом  для створення картин храмів стало те, що багато їх за радянських часів зазнало повного руйнування. У Сумах були Покровська, Миколаївська церква, Церква Різдва Пресвятої  Богородиці і я вирішив відновити їх та показати у картинах, якими вони були  насправді. Для цього мною було знайдено і переглянуто багато їх маленьких, старих світлин та опрацьовано чимало літератури у Інтернеті. Саме після цього у мене виникла ідея відтворити на холсті не тільки ці храми, а й взагалі познайомити людей в своїх картинах з усією духовною спадщиною Сумщини і тому я намалював кожну  з існуючих церков, при цьому зображаючи їх по різному: у різні пори року та у різний проміжок дня.



Яка з робіт Вам запам’яталася при її створенні? 
Ю.С.:
Мені запам’ятались кожні з моїх робіт під час їх створення. Але найбільш за все картини,  які я малював ще за студентські роки. В той час радянський уряд  кинув клич щодо дружби між передовими колгоспами, які повинні були у своїх клубах створити власну маленьку Третьяковську галереї  для якої і маститі художники, і такі, як я аматори  писали картини, а потім дарили їх колгоспам. Це запам’яталося мені більш за все, оскільки в той час я написав три з перших своїх картин.

Що  Вас надихає на створення картин?
Ю.С.:
  Дуже часто випадок може наштовхнути на створення картини. Так, йдучи  у своїх справах я бачу цікавий пейзаж у несподіваному освітленні, мене це відразу надихає і хочеться його намалювати.

Як створювалися роботи,  присвячені стародавнім церквам?
Ю.С.:
Мені  дуже хотілося  відновити зруйновані церкви, для цього у різній літературі та посібниках, а також у Інтернеті я шукав їх фотографії, ці пошуки були довготривалі, але  знайшовши я зобразив стародавні храми на своїх картинах.

За допомогою яких технік і матеріалів створювалися дані роботи?
Ю.С.
Техніка робот, виконаних мною за останні роки – акварель,  а мої ранні, студентські картини намальовані аквареллю і олівцем.

Які стилі в мистецтві  Вам подобаються, які б Ви хотіли ще опанувати?
Ю.С.
В теперішній час більш за все мені подобається акварель.

До якого стиля в мистецтві Ви себе відносите? 
Ю.С.:
Реалізм,  я не  малюю  імпресіонізм або  експресіонізм чи ще щось. Мої картини – це класика, яка показує природу такою, як вона є.

Як обиралися кольори при створені даних робіт, яким кольорам Ви надавали перевагу?
Ю.С.:
Самі по собі картини, присвячені церковній тематиці відображають стан моєї душі. Саме вона підказувала мені, що Воскресенська церква повинна бути у двох варіантах: у денному світлі і у вечірньому. Якось я проходив повз неї увечері і побачив як красиво виглядає дана церква саме о цій порі. Зруйновану церкву Різдва Пресвятої Богородиці я вирішив  зобразити у вранішньому освітленні і дав цій картині назву «Останній ранок Церкви Різдва Пресвятої Богородиці».

На що Ви робили акцент при створенні  даної виставки?
Ю.С.:
Спочатку я малював  картини для себе, а не для виставки. Проте, мені з самого початку роботи над ними дуже хотілося зробити їх красивими.

Чи виникали складності при створенні даних робіт?
Ю.С.:
Безумовно були складності, не все виходило відразу. Іноді мені не подобався колір, іноді розмір самого малюнку здавався маленьким або навпаки великим, але це невеликі труднощі, які я називаю виробничими і які можна легко вирішити.

Хто надавав  допомогу при створенні даної виставки?
Ю.С.:
Найпершим поціновувачем моїх робіт є моя дружина. Саме вона підказувала мені, що добре, а що ні, що потрібно добавити, а що навпаки убрати  в моїх роботах. І незважаючи на те, що вона не художник  і не фахівець у області мистецтва вона завжди, як пересічна людина надавала мені корисну пораду і допомогу при створенні картин, які представлені на даній виставці. 



Хто для Вас є прикладом в мистецтві хто з відомих художників Вам подобається?
Ю.С.:
Я з художниками мало знайомий, але більш за все мені, безумовно, подобаються акварелі П'ятаченка, а також   імпонує творчість  Тані Луцик, оскільки у нас однаковий погляд на природу.

Чи є якась картина, яка зайняла  багато часу та сил  і була складною при її створені?
Ю.С.:
Так, це картина Церкви Різдва Пресвятої Богородиці, яку я намалював у декількох варіантах і на даній виставці представлений останній з них.

Над чим Ви працюєте зараз, які плани на майбутнє?
Ю.С.
Плани на майбутнє – малювати та створити колекцію сумських пейзажів у різні  пори року і  назвати цю серію «Сумський календар», розбивши  по місяцям січень, лютий, березень та таким чином зробити нові картини.

Яка з представлених робіт є Вашою улюбленою?
Ю.С.:
Всі роботи представлені на виставці є моїми улюбленими.

Як  Ви вважаєте для кого дана виставка буде цікава в першу чергу, що вона  може нового відкрити сумчанам?
Ю.С.:
Для простого народу,  для художників навряд, оскільки їм у мене навчитися  нічому, тому що я аматор, а не професіонал, а ось для простих людей, які її відвідають вона, напевно, буде цікава, я на це дуже сподіваюсь, оскільки саме для них вона створювалася і я вже встиг прочитати перші вдячні відклики. 
        
Підготувала: Анастасія Літвіненко

54
Комментариев
0
Просмотров
1563
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.