В Сумах розповіли про антирадянські повстання (Фото)

Наталия Самолюк 27 февраля 2017 в 17:00
Володимир Тиліщак особисто презентував книгу «1930. У.С.Р.Р. Повстання»
23 лютого сумчанам представили книгу про перебіг та особливості мирних повстань і селянських заворушень у різних регіонах України проти сталінської політики, розкуркулення і насильницької колективізації під назвою «1930. У.С.Р.Р. Повстання». Її автором є Володимир Тиліщак, кандидат історичних наук та заступник голови Українського інституту національної пам’яті.



Історик розповідає, що ідея написання книги зародилась у нього ще у 2014 році, під час організації виставки «Спротив геноциду» в Українському інституті національної пам’яті. Однією із причин створення цієї книги стала причина необізнаності суспільства про всі процеси антирадянського спротиву в період 30-х років минулого століття.



«Нажаль нам невідомі імена керівників жодного із повстань, проте їх було близько 5 тисяч. Саме це змотивувало мене до детальнішого вивчення цього періоду історії. Основним джерелом стали кримінальні справи учасників повстань. Окремими дослідниками були зроблені гарні наукові та краєзнавчі роботи, які, нажаль, залишались поза увагою громадськості, тому що вони виконані на місцевих рівнях», - розповідає Володимир Тиліщак.



Сам автор характеризує книгу як збірку нарисів про окремі виступи, у ній він намагається показати атмосферу 1930 року, як саме відбувались виступи і відкрити імена учасників повстань. Результатом цієї праці є 18 нарисів про повстання у різних регіонах.

«Цей період особливий, саме 1930-рік. На мою думку, цей період недооцінений істориками. Хоча на той час режим і «спустив колективізацію на гальмах», але зумів «вичистити» найбільш активну частину протестувальників. Що ще важливо - це перший успішний досвід масового ненасильницького спротиву в Україні. Селяни мирним шляхом ставили вимоги зупинити колективізацію та повернути церкву», - вважає історик.



Також розповідає про те, що тодішня влада намагалась придавити повстання. Саме тоді проявили свою активність жінки. Це називають «мільйонним селянським майданом». Саме виступи жінок відіграли важливий аспект у проведенні протестних дій - чоловіків-протестувальників завше намагались арештувати, записували їх як соціально-небезпечних елементів, тоді як жінок всерйоз не сприймали, називали це «бабськими бунтами», а самих жінок - «волинки».

Часто активістів виганяли із села через надумані причини, часто доходило до помсти владі через знущання над селянами. Наймасштабніші виступи тривали з лютого по березень у 1930.

«Я намагався написати наукові дослідження популярною мовою, аби читати книгу міг кожен, кому небайдуже минуле і майбутнє України, тобто книга розрахована для широкого загалу. Я хочу дати поштовх громадськості і науковцям для подібних і кращих досліджень, тому що одній людині охопити матеріали всіх регіонів не під силу. Такі роботи можливі, локальні історії дуже цікаві. У майбутньому, якщо назбирається матеріал про повстання 1931-1933 р.р., то планую написати», - каже автор.

Досьє
Володимир Тиліщак — український історик, заступник Голови Українського інституту національної пам’яті. Кандидат історичних наук. Займається вивченням трагічних  питань  української історії. Наприклад, вважає, що Голодомор 1932 – 1933 років в Україні був нічим іншим, як каральною операцією, спрямованою проти української нації, оскільки її відродження було загрозою для існуванню комуністичної імперії».Під час ХХ Форуму видавців у Львові у співавторстві презентував  унікальне видання «Людяність у нелюдяний час», де вперше зібрано дані про доброчинців у час Голодомору — людей, які допомагали вижити тим, хто голодував.
 
49
Комментариев
0
Просмотров
13553
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.