УрбанАртФес у Сумах . Перша спроба (Фото)

Наташа Акулова 20 июля 2017 в 16:00
З 29 червня по 8 липня проходив перший Урбан-арт фест
Його організаторами виступили небайдужі творчі люди міста, які хочуть розвивати Суми: Creative Mindset (Дитяча архітектурна школа) в особі Тамари КУБРАКОВОЇ, Міське управління архітектури (м. Суми), Сумська торгова група (спонсор та співорганізатор) в особі Ольги КОВАЛЕВСЬКОЇ, Центр освіти дорослих, освітній центр Point Eduspace

За словами організаторів Урбан-арт феста, це інтерактивний майданчик, який демонструє ідею залучення до процесу зміни міста не тільки професіоналів, художників, архітекторів, а й усіх небайдужих, у тому числі і дітей.



Співорганізатор фестивалю Ольга Ковалевська так коментує подію: "Ми поки що формуємо команду, яка буде вивчати сама, як змінювати обласний центр, та буде намагатися залучати до цього якомога більше людей. Урбаністиці треба вчитись - це доволі складна дисципліна. Ми спробували подивитися іншими очима на звичні речі, на наші дискомфорти і переваги, аби зрозуміти, яких змін ми прагнемо і як їх досягнути!"

Фестиваль, можливо, і не мав надто широкого розголосу у місті, але ті, хто прагнув взяти у ньому участь, зробили це.



З найменшими сумчанами, яким від 5 до 10 років, у сумській "Книгарні Є" займалася Наталка ЛЕБІДЬ. Вона не лише розповіла малечі про урбаністику (будинки, міста) у дитячих книжках, а долучила дітей до практики: з допппомогою конструктора вони будували будинки своєї мрії.

- Фестиваль проводился для того, чтобы дети чувствовали себя более уверенно и комфортно в городской среде. Эти дети - будущие архитекторы, и они должны уметь манипулировать средой, то есть должны чувствовать, что улицы в городе - это пространство, которое дает возможность творить, -
Тамара КУБРАКОВА,
руководитель Creative Mindset, соорганизатор фестиваля


Дещо старші діти мали змогу намалювати місто мрії і обґрунтувати свій ескіз навпроти міського управління архітектури, за що й були посвячені у юні архітектори.



Наступного дня юні відвідувачі Creative Mindset (Дитяча архітектурна школа) мали змогу зустрітися з художником-урбаністом з Вінниці Олександром НІКІТЮКОМ. Він детально розповідав про те, що таке урбанізм, чому стріт-арт - це лише частина глобального явища. Навчав дітей, як не лише намалювати мурал або малюнок на стіні, а й як зробити це законним шляхом: де і з ким узгоджувати, як проводити перемовини стосовно проекту. Результатом стали об'єкти стріт-арту, які сумчани тепер бачать на вул. Соборній, Покровській та Воскресенській.



Також сумчани мали змогу познайомитися з автором проекту "Приватна урбаністика" Анастасією ЛЕВКОВОЮ, на думку якої "урбаністика - це не лише велодоріжки або стріт-арт. У першу чергу - це любов чи нелюбов до міста, розуміння його переваг та недоліків, що спонукає діяти (або не діяти) у цих напрямках". У результаті Суми з'явилися на мапі проекту завдяки текстам Ольги КОВАЛЕВСЬКОЇ та Владислава ІВЧЕНКО.
Прочитати урбаністичну біографію відомих сумчан можна на сайті Тиждень.ua у розділі "Приватна урбаністика".



Головною ж родзинкою і досягненням оранізаторів ми вважаємо створення при Сумському центрі освіти дорослих (вул. Покровська, 9/1) Школи громадянської урбаністики, яка об'єднала активних людей нашого міста, зацікавлених у його стратегічному розвиткові. "Школа буде працювати і по завершенню фестивалю, - продовжує Ольга Ковалевська, -  а вже восени, сподіваємось, сумчани зможуть побачити практичний результат нашої роботи. Можливо, це буде мурал".
 
Фото з відкритих джерел
47
Комментариев
0
Просмотров
1817
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.