У Сумах відкрилася виставка Валерія Вітера «Метафора буття»

ВС 01 марта 2019 в 18:00
26 лютого у Агенції промоції «Суми» відбулося відкриття незвичайної виставки плакатів, графіки та акварелі під назвою «Метафора буття». Її  автором є відомий, талановитий художник Валерій Вітер. В експозиції представлено добірку цікавих, масштабного розміру плакатів. Вони відтворюють патріотичну, екологічну, мистецьку, військову, історичну та інші тематики.

Так, серед розміщених на вернісажі слід особливо виділити плакат, присвячений «Чорнобилю», який автор представив у вигляді лику Богородиці з сльозою на очах. При цьому художник закарбував на ньому для нащадків і дату екологічної трагедії. Увагу глядачів привертають також патріотичні і військові плакати «Російська гуманітарна допомога» і «До першої крові», а також «Бабій яр», який відтворює історичну тематику. Цікавим є те, що деякі із них представлені, як афіші до мистецьких проектів і балету, концертів та кінофільмів. Крім того, серед усієї їх кількості є ті, які були створені автором ще у далекому 1975 році. Вражає своєю душевністю, красою та теплом і графіка, відтворена у пейзажах «Русанівська затока», «Гірська Канада», «Марокко. Рабба», а також неперевершена архітектура в роботах «Братислава», «Путивль» і «Київський фонтан». Своїми картинами «Верховинна церква» і «Лавра. дощ» художник долучився до духовної тематики. Крім того, неповторною красою вражає і його композиція «Квіти». Кожна робота – це окрема історія, яку доносить автор глядачеві.  Загалом ним представлено 31 плакат і 18 графічних композицій, як у чорно-білій, так і кольоровій гаммі. Всі вони яскраві, індивідуальні і різножанрові, дарують гармонію і спокій, а також дають можливість відволіктися від буденності. Споглядаючи на них, мовби поринаєш у внутрішній світ автора.

По закінченню офіційної частини Валерій Вітер поділився своїм мистецьким досвідом. У рамках циклу відкритих лекцій "Про мистецтво", що стартував на базі Сумської міської галереї, автор розповів слухачам про основи створення плакатів, базові принципи та поняття цього і нині актуального виду образотворчого мистецтва. До того ж Валерій Вітер є співаком, першим голосом та керівником відомого вокально – інструментального ансамблю України «Кобза». Приємним сюрпризом для відвідувачів стало виконання ним кількох пісень з репертуару цього колективу. Крім того, кожний охочий має можливість придбати книгу «Плакати. Валерій Вітер» за помірну ціну. Відкриття виставки відбулося в теплій, творчій, цікавій та інтерактивній формі і зібрало багато людей, друзів, колег та поціновувачів таланту цієї неординарної особистості. Виставка триватиме до 17 березня включно. Вхід вільний.

Нагадаємо, Валерій Вітер є відомим митцем, якого добре знає не тільки Україна , а й світ , особливо Франція, Фінляндія, Британія, Канада. Його картини прикрашають музеї, галереї та приватні колекції. З 1974 року він є членом Національної спілки художників України. З 1967 року учасник та переможець численних республіканських, всесоюзних та міжнародних мистецьких вернісажів ( більше 170), та власних персональних виставок у Києві (1981,1996,2007,2012) Лейпцизі (Німеччина 1990),Шеффілді ( Велика Британія, 1991), Куопіо (Фінляндія, 1997-1998),Торонто (Канада 2003 -2004), лауреат премії ім. Георгія Нарбута, з 2010 року – заслужений художник України.

Валерій Вітер, художник, соліст та керівник ВІА «Кобза»:
«Цю виставку я присвятив моїм друзям. Загалом вона буде цікава для освіченої людини, яка розбирається у мистецтві і житті. На ній представлені роботи, створені мною за 40 років творчості. А сама творчість розпочалася із художньої школи, де я почав вчитися з п’ятого класу. Ця виставка має назву «Метафора буття», тому, що все наше життя цікаве, з багатьма варіантами, які розкриває кожен плакат. Їх зміст можна зрозуміти не відразу,а тільки за рахунок поєднання метафоричних моментів. В кожному виді мистецтва є складність. У виготовленні плакату вона полягає в тому, що інколи необхідно виготовити високо ідейний, цікавий театральний чи кіноплакат, навіть коли не бачив фільму або коли в ньому дуже простий сюжет. Крім того,плакат - це дуже різноманітний, демократичний вид мистецтва. При його створенні я використовую і живопис, і графіку, і акварель, і гуаш, і фото і навіть інколи наклеєні деталі. Звичайно велику роль у плакаті відіграє колорит. При цьому, якщо він присвячений дитячій тематиці, то має бути теплим, а якщо військовій, то динамічним і контрастним. На даній виставці я представив плакати на різні теми: екологічну, соціальну, політичну, рекламні афіші. Серед соціальних плакатів мій улюблений, присвячений темі Чорнобиля,а також рекламний плакат «Києво - Печерська лавра», на якому рука тримає цю перлину української архітектури. Загалом я пам’ятаю всі свої роботи і всі вони для мене цікаві і важливі, як діти. Для того, щоб бути художником і культурною людиною потрібно багато працювати і вчитися та порівнювати себе з іншими митцями, тільки тоді можливо створити високохудожню роботу. Моїми улюбленими авторами є Джотто ді Бондоне, Філіппіно Ліппі,а також Амедео Модильяні і Казимир Малевич. Свою творчість художника я поєдную з участю у вокальному інструментальному ансамблі «Кобза», солістом і керівником якого я є і якому присвятив 40 років життя. Найцікавішим у музичній творчості для мене є зустрічі і спілкування з людьми різних країн від Японії до Канади, яке мене духовно збагачує».


Підготувала:                                                   Анастасія   Літвіненко
53
Комментариев
0
Просмотров
2189
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.