У Сумах відкрилася виставка Олени Гладких «Я завжди буду молодою»

Анастасія Літвіненко 23 июля 2019 в 14:07
16 липня у Агенції промоції «Суми» відкрилася виставка заслуженої художниці України, члена НСХУ Олени Гладких під досить символічною назвою « Я завжди буду молодою». Ці слова стали  трагічним пророцтвом для молодої мисткині, яка пішла з життя досить рано, на вершині своєї творчості. Проте вона залишила по собі безцінний і нетлінний скарб - картини, які відтворюють глибину душі і світосприйняття цієї неймовірної талановитої жінки і художника. А ще, як вона сама свого часу зазначила, її «…картини завжди будуть приносити людям радість». І це справді так. Споглядаючи на її роботи,  які розмістилися у трьох залах галереї,  поринаєш у дивовижний, сповнений тепла, сонця і світла, а також загадковий і містичний світ художниці.

Зокрема, у першому залі глядач може побачити різноманіття квітів. Це і квітучий різнокольоровий бузок, і рожеві півонії, а ще багато східної тематики, якою захоплювалася авторка. У інших двох залах розмістилися картини на духовну тематику, які відтворюють глибинне занурення художниці у витоки світобуття, любов до життя, оточуючого світу і  сповідування головних життєвих цінностей.Так, серед експозиції можна побачити картини, присвячені Георгію Побідоносцю, святому князю Володимиру, який хрестив Київську Русь і роботу на біблійську тему «Благовіщення». Крім того, багато в експозиції і автопортретів художниці з метеликами, такими ж м’якими і світлими та даруючими радість, як і сама художниця. До того ж,  доповнює експозицію масштабний портрет святково і елегантно вбраного, мов денді, юнака – брата художниці. А ще досить багато на виставці робіт, присвячених подорожам художниці країнами світу. Серед них – Мадрид, який вона змальовує у темних тонах, що додають величності і загадковості цьому місту. Загалом всі представлені на вернісажі картини  сповнені тепла, дарують приємні відчуття і наповнюють серце і душу радістю та життєдайною енергетикою.

На відкриті виставки з добрими словами пам’яті художниці та захопленням її творчістю і особистістю виступили заслужений скульптор України Олег Прокопчук, а також заслужений  художник, голова НСХУ  Іван Гопаченко та її близькі і знайомі. А мама Олени Гладких презентувала присутнім книгу про художницю. До речі, в теперішній час вона шукає спонсорів і небайдужих людей для того, щоб надрукувати її.  А ще Іван Гопаченко зазначив, що у книзі "Культурна спадщина Сумщини", яка присвячена  видатним художникам є розділ про Олену Гладких і подарував примірник видання мамі художниці.  Також на  відкриті виставки можна було переглянути документальні стрічки присвячені життю і творчості Олени Гладких і отримати буклети з репродукціями її робіт. Крім того, цього чудового, літнього вечора зали галереї наповнювала класична музика, яка є  також прекрасною і життєстверджуючою, як і картини художниці. До речі, виставка, присвячена пам’яті Олени Гладких проходить в Сумській міській галереї вдруге, перша відбулася у 2012 році. Побачити цей вернісаж можна до 4 серпня. Вхід вільний.

Довідка
Олена Гладких народилася у місті Суми. Померла 3 квітня 2010  року. Їй виповнилося всього 41.

51
Комментариев
0
Просмотров
10564
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.