У Сумах відбувся концерт Віктора Сироватського під назвою «Острів Ре»

ВС 04 апреля 2019 в 15:00
29 Березня у Конгрес–центрі СумДУ відбувся концерт Віктора Сироватського з театром поетичної пісні «LA CHANSON»: Сергія Городничого, Оксани Скоробагатської, Яна Шифріної, за участі скрипачки Тетяни Сурган.  Вечір був представлений у вигляді подорожі по загадковому острову Ре, на якому панували пісні, любов і життя. На ньому прозвучали композиції, які свого часу стали хітами поетичної пісні різних країн світу. П'ятнадцять років художній керівник театру «LA CHANSON» Віктор Сироватський перекладав для артистів театру та власного виконання пісні видатних шансоньє минулого та сьогодення. Серед них: Жак Брель і Клод Нугаро (Франція), Войцех Млинарський і Антоніна Кшиштань (Польша), Яромир Ногавиця (Чехія), Наомі Шемер (Ізраїль), Віолетта Парра (Чилі), Антонио Карлос Жобим і Вініціус де Мораіс (Бразилія) та інші.



При цьому кожна композиція – це певна історія, яку виконавці розповіли глядачеві. Серед них, відома пісня Жака Бреля «Амстердам» про життя портового міста, де змішані високе та низьке, чесноти і пороки, яку натхненно виконали всі учасники. Цікаво, що кожну з композицій  супроводжували слайди з фотографіями співаків і композиторів, твори яких прозвучали на концерті, та розповідь про сторінки з їх біографії і творчості. Зокрема, Войцеха Млинарського, який був не просто відомим співаком, а суспільним діячем, одним із учасників польської Солідарності. Віктор Сироватський переклав його пісню «Ворони» з філософським дещо саркастичним змістом.  А композиція «Буржуа» Жака Бреля стала цілим міні-спектаклем від учасників театру поетичної пісні з Віктором Сироватським у головній ролі. В ній вони у гумористичній формі проспівали глядачам про примарні цінності деяких людей. Потім святкове дійство перенесло присутніх у Чехію і познайомило з творчістю сучасного барда Яроміра Наговиці: «Хочу поезії» і «Минуле». Далі колектив заспівав присвячену коханню пісню «Гра в зелене» Войцеха Млинарського, при  цьому її частина  прозвучала польською мовою. Слід наголосити, що цього вечора дуже багато композицій звучало мовою оригінала. Так, учасниця колективу Яна Шифріна виконала частину пісні чилійської поетеси і художниці Віолетти Парри  «Gracias a la Vida» іспанською та пісню на вірші Аврома Суцкевера  «Ver vet Blyben» на ідиш. Приємним сюрпризом став переклад українською від артиста театру, гітаріста і автора Сергія Городничого відомого хіта «My Favorite Things» - «Мої улюблені речі», який був написаний американцями Роджерсом і Хаммерстайном, а згодом став джазовим стандартом. Прозвучала цього вечора і пісня Антоніни Кшиштань на духовну тематику, присвячену святому Франциску. Її майстерно в дуеті виконали Віктор Сироватський та Яна Шифріна у супроводі чудової гри на скрипці Тетяни Сурган. Необхідно зазначити, що публіка була зворушена її віртуозною та емоційною грою. Крім того, задумливо і чуттєво, з вірою в краще Сергій Городнічий і Яна Шифріна проспівали пісню з репертуару ізраїльської співачки Наомі Шемер «Я - гітара», яку вона подарувала хворому на рак другу, співаку Бені Адгурському. Прозвучала на вечорі і композиція з репертуару Клода Нугаро «Острів Ре», що дала назву концерту. А наприкінці концерту учасники колективу виконали оптимістичну пісню «Робимо своє», яка була дуже популярною у важкі часи масового соціального руху антитоталітарної, антикомуністичної польської Солідарності. Вона закликає кожного сподіватись на краще, не опускати руки, вірити і робити свою справу. 



В цілому в ході святкового дійства прозвучало біля двох десятків композицій, які учасники театру виконали, як сольно, так і у дуетах та тріо,  а також усім складом колективу. Їх спів, зливаючись в унісон і розбиваючись на партії, створив по-справжньому яскраву і неповторну атмосферу, а доповнювала його неперевершена гра на гітарі, флейті, скрипці, піаніку та губній гармоніці. Концерт пройшов у затишній, творчій, теплій атмосфері та зібрав поціновувачів таланту цього колективу, які ще довго не відпускали зі сцени улюблених виконавців, що подарували їм справжнє свято музики.

Віктор Сироватський, поет, виконавець, керівник театру поетичної пісні «LA CHANSON»: 
«Цей концерт складається з перекладених у більшості мною, а також Сергієм Городнічим поетичних пісень виконавців з різних країн світу, які збирались протягом тривалого часу. Острів Ре – це такий багатоликий острів, на якому за нашою ідеєю мешкають: по-перше, перекладачі, тобто так би мовити ретранслятори культури; по – друге, це музичний острів; по-третє, це реальний острів, що існує на узбережжі Франції, про який нам би, можливо, нічого б не було відомо, як би не французький шансоньє Клод Нугаро, який написав пісню, яку так і назвав, і саме цю назву ми обрали для свого концерту. Моя творчість розпочалася з написання власних  композицій. А надихає на їх створення все, що відбувається навкруги: кохання, життя, радість і навіть горе. Основою є текст, вірші, на які потім поступово кладеться музика. Пріоритет слова, змісту – це особливість нашого жанру поетичної пісні. З концертами театр поетичної пісні «Ля Шансон» виступає у Сумах, а також по всій Україні і в інших країнах: Ізраїлі, Польщі, Чехії, Германії. Крім того, наші пісні можна послухати на дисках в Інтернеті. Загалом  вийшло близько двадцяти концертних дисків театру поетичної пісня «LA CHANSON», які можна придбати на концертах, а також три моїх авторських альбоми та дві мої книжки, з якими можна ознайомитись у Інтернеті. До того ж на YouTube у нас є свій канал. Моїми улюбленими виконавцями є Булат Окуджава та Володимир Висоцький, а також французькі, польські шансоньє і ще багато виконавців, серед яких і українські. Окрім творчості я займаюсь виготовленням гітар, оскільки є гітарним майстром і ті гітари, на яких ми із Сергієм будемо грати на сьогоднішньому концерті, зроблені моїми руками. У планах на майбутнє продовжувати співати та підготувати нову концертну програму. Зазначу, що сольно співати завжди складніше, оскільки ти один зі сцени повинен донести глядачеві зміст пісень, що потребує ще більших зусиль, для того, щоб подарувати кожному радість від своєї творчості. Сподіваюсь, що цей концерт буде цікавим, як людям зрілого віку, так і молоді».

Підготувала: Анастасія Літвіненко

50
Комментариев
0
Просмотров
2639
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.