У Сумах відбулася публічна лекція "Конотопська битва: історія та сучасність"

Анастасія Літвіненко 04 июля 2019 в 14:07
27 червня у Конгрес-центрі  СумДУ відбулася публічна лекція  члена правління Національної спілки краєзнавців України, голови Сумської обласної організації Олега Корнієнко під назвою «Конотопська битва: історія та сучасність». Вона була присвячена 360- річчю цієї події. Мета даної лекції - просвітницька. Публічні лекції будуть проходити щомісячно та стануть традиційним екскурсом в історію.

Під час лекції на екрані відтворювалися фотографії пам'яток, портрети козацької старшини тих часів, схеми й карти місцевості, де проходили визначні етапи Конотопської битви. Крім того, присутні мали можливість дізнатись про невідомі історичні дані та ключові деталі цієї битви, про її наслідки та значення перемоги в ній, а також про відношення до даних подій в наші часи. За словами лектора, протяжність поля, на якому відбувались вирішальні події битви становить сімдесят тисяч квадратних метрів, а кількість загиблих під час неї орієнтовно становить 3 – 4 тисячі людей лише з боку козацького війська. Днем перемоги нашого війська під приводом гетьмана Виговського стало 28 червня 1659 року. Дану тему досліджували, як  українські, так і російські дослідники, але у різних країнах існує різне бачення цих подій. Серед них слід зазначити А.Бульвинського, О.Сокирка, Ю.Міцика та інших.  Крім  того, про дану битву є дуже багато літератури, з якої можливо більш детально дізнатися про її події.

По закінченню лекції присутнім було продемонстровано фільм «Аби сурми конотопські знову зазвучали», присвячений 350-річчю Конотопської битви, над яким працювала журналіст Тетяна Голуб. Вона поділилася тим, як він створювався   та з якими складностями прийшлося стикатися під час роботи над ним. Загалом лекція пройшла в цікавій  і пізнавальній  формі. По її закінченню кожний міг задати організаторам заходу і лектору своє питання та отримати змістовну відповідь. До речі, 29 червня цього року село Шаповалівка, що на Конотопщині, гостинно запросило усіх бажаючих відсвяткувати 360-річчя Конотопської битви і згадати ті події, славну перемогу українців та героїзм наших пращурів, який назавжди залишився у пам'яті поколінь.

48
Комментариев
0
Просмотров
11478
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.