У Сумах почули "Вічний поклик "Слова...""

Наташа Акулова 10 ноября 2017 в 11:00
Віктор Звагельский – сильна духом та розумом людина
Сьогодні, в Сумській обласній науковій бібліотеці відбулася зустріч із видатним дослідником давньо-руської пам’ятки літератури Віктором ЗВАГЕЛЬСЬКИМ. Подія була приурочена до Дня української писемності та мови, який відзначають 9 листопада.



Наш земляк презентував виставку своєї колекції різноманітних видань «Слова о полку Ігоревім», що її відкрито у бібліотеці, і розповів про минуле і сучасне в дослідженні цього унікального літературного твору. Дослідник має найбільшу приватну колекцію видань «Слова» у світі, яку збирав протягом багатьох років (загалом 160 різних друків). Дещо в його зібранні йому довелося навіть поцупити, про що пан Віктор чесно зізнався своїм шанувальникам.  Із сумом він констатував, що «Слово» продовжують активно видавати у Росії та Білорусі, але в Україні за останні роки нових видань не було.



Звагельский є автором понад 150 наукових праць (з історії, літературознавства, археології). Зокрема, він розробив типологію перекладів «Слова о полку Ігоревім» сучасними українською та російською мовами. Локалізував стародавні шляхи: Кончаківський, Лосицький, Поле; низку середньовічних бродів на Середньому Сеймі; зони русько-половецького порубіжжя.



Дослідив історично-георгафічних реалій походу Ігоря Сіверського. Очолював археологічні експедиції (м. Глухів,1992-1993; м. Конотоп, 1997–1999; м. Кролевець, 2000). Відкрив два давньоруських поселення (м. Конотоп, м. Кролевець), спільно з Л. І. Бєлінською — 10 в Середньому Посеймі.



Незважаючи на слабке здоров`я (історик пересувається у візку та на милицях),  доповідач вразив зібрання своїм гострим розумом, вишуканим  почуттям гумору, а також невичерпним потягом до жіноцтва (він постійно пускав бісиків та говорив компліменти присутнім жінкам).  Чималий гурт шанувальників вітав оплесками, вітальними промовами і щирим захопленням цю сильну духом та розумом людину.
 
Олена Приймач
Фото зі сторінки ФБ Ольги Малиш
 
65
Комментариев
0
Просмотров
2496
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.