Класичним репертуаром Сумська обласна філармонія закрила 80 ювілейний концертний сезон

Анастасія Літвіненко 12 июня 2019 в 18:15
31 травня в Сумській обласній філармонії відбувся концерт, присвячений закриттю восьмидесятого  ювілейного сезону. Його програму складав класичний репертуар творів відомих композиторів минулого і сучасності.

У першому відділенні увазі глядачів камерний оркестр старовинної і сучасної музики «Ренесанс» представив арію та концерт  для фортепіано фа – мінор  і арію з кантати № 68  І. С. Баха,  а також «Бразильську бахіану» В. Лобоса та «Весну» з циклу «Пори року» А. П'яцолли  і серенаду для струнного оркестру  1 та 2 частини  П. Чайковського.  Неймовірно яскравий, чуттєвий  і ексцентричний виступ оркестру доповнювала неперевершена гра на фортепіано Олександра Желудкова, чарівний голос солістки Тетяни Ластовецької  переніс присутніх у казкову і сонячну Бразилію,  а гра на баяні Олексія  Липового подарувала весну у серці і свіжість відчуттів  кожному з присутніх у залі.



У другому відділенні своїми виступами глядачів порадували  заслужений працівник культури України Орест Коваль, який неперевершеною грою на органі інтродукції  та   паскалії  з токати ре – мінор М. Регера  і токати Є. Жигу  подарував присутнім справжню насолоду і симфонію почуттів.



До цієї яскравої музичної палітри свій сонячний та неповторний штрих внесли своїми виступами  солістки Тетяна Ластовецька  і Лариса Мухіна  та дитячий хор ДМШ  № 2, які у супроводі гри на органі Олени Когут виконали твір з репертуару Е.Л. Вебера «Piu ]esi» з «Реквієма», а жіночий вокальний ансамбль «ЛАДА», розбиваючись на партії та зливаючись  в унісон виконав  композицію «Aqnus Dei»  з репертуару Chilkoff.



Крім того, цього вечора глядацьку аудиторію  своїми виступами радували не тільки  ансамблі, а й квартети, тріо, дуети і соло. Так, тріо у складі заслуженого діяча мистецтв України  Валентини Макарової (скрипка), Лариси Іванової  (віолончель) та Олени Антонець (фортепіано) зачарувало глядацьку залу виконанням творів Т. Бретона «Болеро»  і другої частини з класичного  тріо В. Косенка. А потім,  в один яскравий, магічний музичний вінок сплелися: сольна партія Лариси Мухіної «Гранада» з репертуару А. Ларе під чарівне фортепіано Олени Когут;  дует Сільва та Едвіна з оперети «Сільва» І. Кальмана,  а також дует Папагено та Папагени з опери «Чарівна флейта» В.Моцарта у виконанні  Дар'ї  Кочури та Сергія Загороднього і у супроводі гри на фортепіано Олени Седікової. 

А кульмінацією сольних виступів стало тріумфальне виконання Тетяною Ластовецькою  оперної партії з «Призрака опери» Е. Л.Вебера  у супроводі гри на скрипці Тетяни Сурган та на органі Олени Когут, яке не залишило   байдужим жодного глядача у залі  і викликало цілий шквал оплесків. Чарівності і неперевершеності вечору також додав квартет саксофоністів під керівництвом Андрія Гололобова з творами  Г. Генделя  «Alleqro» та Л.  Нейгауза «Rondolette». Яскравим акордом концертного дійства стало виконання  лауреатом республіканського конкурсу камерним оркестром старовинної та сучасної музики «Ренесанс» «Вічного руху» В. Птушкіна. До речі, у вісімдесятому  ювілейному сезоні  цьому ансамблю виповнилося 35 років. 



А ще з нагоди свята артистів та працівників філармонії вітали директор закладу, представники влади та громадськості. Зокрема, Раїса Грицаєнко, заступниця начальника управління культури Сумської обласної адміністрації, відзначила, що кожна знакова подія в області знаходить відбиток у тематичних концертних програмах, які відбуваються не лише у стінах філармонії,  а й на концертних майданчиках регіону. Вона вручила грамоти Кабінету міністрів України, Сумської обласної державної адміністрації, управління культури.  Загалом святкове дійство  пройшло  в урочистій і творчій атмосфері  та зібрало повну залу глядачів, які прийшли доторкнутися  до мистецтва і поринути в його атмосферу.  А справжнім сюрпризом стало те, що концерти, присвячені закриттю вісімдесятого ювілейного сезону продовжувалися ще цілий тиждень. Тож будемо з нетерпінням чекати нових виступів та нових вражень.



Олександр Даниленко, директор філармонії:
«Вісімдесятий ювілейний сезон запам’ятався тим, що у нас був щільний концертно - гастрольний графік. Ми відвідали Західну Україну, Івано-Франківщину, Львівщину, були в Чернігові  і Харкові, а також  у Тростянці на фестивалі. Крім того, у списку солістів філармонії з’явилися нові імена, такі, як Вікторія Чиж, а ще до нас долучився супер саксофоніст з Києва і вийшли з декретних відпусток виконавиці, які працювали у нашому колективі у попередні роки. Але  я не можу пишатися кимсь окремо, оскільки у нас  потужний колектив і відповідно без будь-кого з наших виконавців не може існувати повна палітра мистецтва, яке ми даруємо глядачеві.  До речі, філармонія може по праву гордитися різнобарвністю творів, як класичного, так і народного та естрадного плану і  великими сольними проектами, а також великою кількістю нових пісень. У  нас відбулися заходи, які були присвяченні 35 річчю створення нашого камерного оркестру старовинної і сучасної музики «Ренесанс», концерт до відкриття ювілейного 80 сезону, а також велика кількість програм, які відбувалися під час Нового року, Різдва Христового, Водохрещі і тематичних, присвячених трагічним подіям, пов’язаним з Майданом  та  Небесною сотнею, Голодомором і іншим. У планах на майбутній сезон зробити якусь потужну постановку мюзиклу, можливо разом з Сумським театром драми та музичної комедії імені М.С. Щепкіна. А ще у нас  буде цікавий проект спільно із Сумським художнім музеєм імені Н.Онацького під назвою «Вальс квітів», який поєднуватиме    живопис і музику. Крім того, обов’язково всі колективи і всі солісти відбирають  нові твори, а ще у нас є запрошення і ми готуємось до гастролей в Італію. До нас також планують прибути виконавці із закордону і наші відомі вітчизняні піаністи і солісти. Зокрема, відомий акордеоніст   Володимир Кошиба також уже готує для нас  сюрприз. Цей концертний сезон філармонія закінчує  з відчуттям незавершеності планів, оскільки їх завжди більше, чим є можливість  реалізувати. Виникали і певні складності, і не тільки побутові та організаційні, а навіть ті, які пов’язані з накладками, коли ми їдемо з гастролями в одне місце, а в цей час треба вже бути у іншому. Найчастіше наші концерти відвідують глядачі середнього віку, але на естрадні програми приходить і молодь. До речі, саме присутні у залі   оцінюють виступи наших виконавців, які є підсумком філармонічної діяльності і саме пережиті глядачем емоції засвідчать вдалим чи не вдалим був для нас цей сезон.».


 
50
Комментариев
0
Просмотров
8923
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.