«Ілюзію реальності» презентували у Сумах (Фото)

Наташа Акулова 02 апреля 2018 в 16:00
28 березня у  Агенції промоції "Суми"  відкрилася виставка картин охтирського митця, учасника обласних, республіканських і зарубіжних виставок  Сергія Степанова під назвою «Ілюзія реальності»

Картини являють собою індивідуальний світогляд автора,  філософсько-історичне  бачення ним світу. На виставці представлено багато етнічної тематики, яка містить символіку скіфів та трипільців. Картини виконані в яскравих та пастельних тонах, в стилі сюрреалізм. Вони  відтворюють наступні теми: «Танок», «Ти цар і я цар, кого вона вибере», «В лазні». Полотна намальовані в техніці живопису.



Крім того, на виставці представлені роботи,  які створені  у техніці левкасу. Вони досить унікальні, оскільки відтворюють етапи історії скіфів. Зокрема, на левкасах  зображено герб скіфських воїнів. Представлені  вони на  дерев’яних дощечках, з використанням металевих деталей та кераміки. 



Загалом виставка налічує 14  живописних полотен і левкас.  Картини  різних форматів - від маленьких до великих, вони демонструють самобутність нашого народу, його силу та закликають до роздумів. Роботи художника зберігаються у Сумському художньому музеї ім. Н. Онацького, Лебединському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва, Охтирському  краєзнавчому музеї, дирекції Національної спілки  художників України (місто Харків), музеї – квартирі Павла Тичини (місто Київ), Національному музеї у Львові, а також у приватних колекціях Італії,  Німеччини, Росії, Польщі, Латвії та США. Виставка триватиме до 15 квітня поточного року. Вхід вільний.



Яка мета цієї виставки та який  її головний  меседж?
С.С.:
Меседж виставки – хто  ми, куди ми  йдемо і звідки ми прийшли: від тих пращурів, які жили на нашій землі, коли вона була диким полем і лісом трипільським. Кажуть археологи  знайшли, що вони починаються з районів  Ромнів  і тягнуться аж до  Молдови.  Таким чином, головна мета моєї виставки – популяризація  нашого народу та яким він був за часів наших пращурів.

Як довго йшла підготовка до виставки, що надихало Вас на створення картин?
С.С.
Підготовка до виставки проходила досить недовго. Спочатку я робив  ескіз, з якого потім вимальовувалась цілісна робота. Над створенням картин я працював по різному: іноді місяць, а бувало, що і  тижня або іноді і декількох днів було достатньо. На створення живописних полотен та левкасу мене надихає оточуючий світ та прадавня історія нашого народу.

Над чим Ви працюєте зараз, які плани на майбутнє?
С.С.
Через два тижні мені буде 55 років і саме до цієї дати я приурочив  ювілейну виставку  в Охтирці, яка потім знову побуває у Сумах.  Вона буде мати назву «Моя Охтирщина» і в її експозиції будуть представлені пейзажі і плюс трішки скіфської тематики та картини, на яких я зобразив жінок –амазонок і які ще не встиг показати сумчанам.

Що запам’яталося при створені картин?
С.С.
Позитивне  відчуття, що мені в своїх картинах вдалось реалізувати задумані ідеї і головне, що я можу йти далі, малюючи плани на майбутнє.

Чому  ця виставка має назву «Ілюзія реальності?
С.С.
Є реальність, яку я показую трішечки сюрреалістичною, тому всі мої роботи представлені в жанрі сюрреалізму, а виставка має філософську назву  «Ілюзія реальності».

В яких містах побуває ця виставка, окрім Сум?
С.С. 
Ця виставка  вже була представлена в Лебедині, зараз її можуть переглянути сумчани і як я вже зазначав через певний час у більш розширеному вигляді вона знову буде представлена у Сумах.

Як Ви обираєте теми для своїх робіт?
С.С.
В голову приходять, а іноді в повному сенсі цього слова в ній народжуються ескізи, з яких потім робляться великі ескізи, які переносяться мною на полотно або на дошку.

Чому саме ви використовуєте в своїх роботах живопис та левкас?
С.С.:
Просто в даний момент  мені дуже цікаво працювати саме в цих техніках.

Скільки робіт представлено на цій виставці?
С.С.
На даній виставці представлено 14 моїх живописних полотен і левкас.

Чому саме філософські теми Ви обираєте для своїх робіт?
С.С.
Тому що ми живемо для того, щоб щось залишити після себе і саме тому цю філософську тему я хочу донести до кожного в своїх роботах.

Чи вперше Ви виставляєте свої роботи в місті Суми, в якому році відбулася Ваша перша виставка у Сумах?
С.С.
В Сумах моя виставка відбувається не вперше. У  2006 році мої роботи вже були виставлені на другому поверсі в галереї «Кобзар», яка  знаходилася на  вулиці Кірова недалеко від краєзнавчого музею. Вдруге мої картини були представлені у 2011 році на виставці, яка відбулась в Агенції промоції "Суми".

Анастасія     Літвіненко
Фото Агенції промоції «Суми»
47
Комментариев
0
Просмотров
6784
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.