Сумська влада відмовилась впроваджувати безконтактну оплату в маршрутках

ВС 11 октября 2019 в 09:00
Сьогодні, 10 жовтня, СМР відповіла на петицію щодо використання в приватних маршрутках QR-кодів для оплати проїзду. Основний месендж відповіді - такий: "забезпечення перевізниками розрахунків оплати за проїзд через QR-коди чинним договором не передбачено." Крім того, "слід звернути увагу, що з урахуванням організаційної складової та технічних параметрів, негайне впровадження таких систем не є можливим." Утім, Приватбанк повідомив нашим колегам із СТС: для налаштування всієї системи їм вистачить одного дня (див. відео нижче).



Виникають питання й щодо інших абзаців відповіді. Ось, наприклад, один із них:

Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад приймають рішення про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду (далі – АСООП) в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності. Тобто, АСООП має впроваджуватися на усіх наявних видах пасажирського транспорту, що закріплені у мережі пасажирського транспорту відповідної адміністративно-територіальної одиниці, але в жодному випадку не вибірково (частково) на певних видах пасажирського транспорту.

Простіше кажучи, якщо запроваджувати QR-коди, то не тільки в приватному транспорті, а й у комунальному. Але ж вони уже є у всіх тролейбусах та автобусах, причому не перший рік. А от - іще один цікавий момент:

Окрім того, надання права безготівкової оплати вартості проїзду у міському пасажирському транспорті можливо пасажирам, які відповідають певним критеріям, а саме:
- власники/користувачі смартфонів;
- клієнти банку (якщо йдеться про мобільний додаток – програмний продукт відповідного банку).
Тобто, та група населення, яка не відповідає наведеним вище критеріям, буде зазнавати обмежень у користуванні розглядуваним правом. Слід зауважити, що прийняття органами місцевого самоврядування рішень, що містять ознаки дискримінаційного характеру чинним законодавством забороняється.


А тепер давайте пригадаємо візит міського голови м. Суми в депо - коли до міста прибули нові "Богдани". У кінці розмови з головою КП (див. відео нижче) пан мер пропонує купити у наступному році велику кількість одиниць транспорту, та - цитата - "і не забувайте про електронний квиток".



Тобто. Місцеве самоврядування планує впроваджувати в тролейбусах е-квиток. Але ними також зможуть користуватися не всі! Та й, власне, через QR-коди в тролейбусах також можуть сплачувати лише користувачі смартфонів та клієнти Приватбанку. То що це, дозвіл на дискримінацію в комунальному транспорті? Чи сумчанам не слід чекати електронної оплати у тролейбусах?

Одне можна сказати точно: ніяких QR-кодів у маршрутках не буде. При цьому яскраво згадується нещодавній скандал водія та пасажира, який намагався розплатитися 200-гривневою купюрою. Мабуть, нам слід звикати до таких картин, адже готівка лишається царювати в "Рутах". І, здається, надовго.

51
Комментариев
0
Просмотров
1623
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.