Сумчани скаржаться на "червоний" і "холодний" газ

ВС 14 января 2021 в 14:20
Блакитне і червоне

Останнім часом у соцмережах стали з'являтися пости сумчан зі скаргами на якість газу. За їхніми словами, паливо горить на плиті жовтим або червоним кольором і має низьку калорійність. Так, споживачі підмітили, що вода в чайнику або в кастрюлі нагрівається значно довше, аніж раніше.

"І так - по всьому місту", - таку фразу написала у коментарях одна з містянок. Сумчани тут же стали звинувачувати облгаз: мовляв, там щось підмішують у паливо, аби лічильник показував більші цифри.

Ми одразу звернули увагу на цю проблему. Виявилось, що не всі навіть знали про те, що газ може горіти червоним полум'ям. Саме тоді ми вирішили розібратися, чому ж сумчани спостерігають подібні явища у себе на кухні.

Перші припущення

Для початку, нам треба було дізнатися, чи дійсно ці проблеми - поширені в Сумах. Ми опитали своїх колег, а також друзів, що не мають відношення до нашої редакції. Всі учасники опитування проживають у різних точках міста: в 9-12 мкрн., в районі 2-ї школи, будівельного коледжу, на просп. Курському і т.д (усього - 10 чоловік). Результати нас зацікавили: виявилось, що фактично ніхто не зіштовхувався з подібними проблемами! Лише одна жителька Хіммістечка відповіла, що у неї паливо згорає "жовто-червоним із проблисками блакитного".

"А конфорка чиста?" - запитала одна з учасниць опитування. Ми спочатку не зрозуміли: до чого тут це? Жінка відповіла: у неї газ також горить синім полум'ям, але "коли плита чиста". Виходить, паливо може бути не блакитним і через стан газового прибору?

Щоб остаточно розібратися в цьому питанні, ми надіслали запит до АТ "Сумигаз". І невдовзі отримали відповідь.

Від підмішування до вибуху - один крок

В АТ погодились: містяни дійсно скаржаться якість газу - у першу чергу, на запах та колір згоряння. "Головні властивості природного газу – це відсутність будь-якого запаху і кольору. Щоб визначити витік, можна додати одоранти, які мають сильно виражений і характерний неприємний запах.", - зазначили у коментарі.

Саме одорант і є однією з підозр споживачів: вважається, що через велику його кількість колір вогню на плиті може змінюваватись із синього на червоний. Утім, у газовій компанії нам заперечили: "Кількість одоранту строго нормується і на якість фізико-хімічних показників не впливає", - відповіли нам.

Ще одна версія споживачів - підмішування у паливо повітря. У "Сумигаз" пояснили, до чого це може призвести. "Це - неприпустимо, оскільки така суміш може спричинити вибух. Вміст кисню в природному газі нормується законодавчо, згідно з яким кисню не повинно бути більше 1%. А в повітрі також є кисень, це знають усі з шкільної лави, і в повітрі кисню 21 %. Тому зрозуміло, які наслідки теоретично могло б викликати додавання повітря."

Незайві калорії

"Калорійність газу – якісна характеристика природного газу і питання калорійності газу є предметом для обговорення у всіх категорій споживачів" - таку фразу ми помітили в коментарі. Згідно зі стандартом, цей показник не має бути нижчим, ніж 7600 ккал/м³. У газовій компанії відповіли: калорійність газу, який споживають сумчани, згідно з дослідженнями складає 8300 (+\- 300) ккал/м³. Там же запевнили, що "природний газ, що надходить до споживачів по Сумській області - один з найкращих за калорійністю, про що свідчать лабораторні дослідження."

Звідки ростуть ноги

Чому сумчани все ж спостерігають неприродній колір згоряння газу? І чому паливо раптом стало віддавати тепло гірше? До слова, деякі споживачі скаржаться на те, що проблеми виникають у певний період часу - наприклад, увечері. Ось що нам відповіли на ці питання в газовій компанії.

Колір може змінюватися з наступних причин:
- зміна тиску в газовій трубі. Наприклад, в пікові години споживання, коли люди перед роботою і після неї запалюють конфорки, тиск падає;
- тиск в трубі залежить від погоди і від висоти точки споживання;
- на колір горіння газу впливають вентиляція - наявність повітря, з яким поєднується газ для горіння. Для нормальної роботи газових приладів необхідно потрійне заміщення повітря протягом години;
- несправність газових приладів (засмічені, неправильно відрегульовані форсунки).


Переконуємось наочно

У відповіді на запит нас також попрохали ознайомитись із відео "щодо міфів про якість газу й що впливає на колір горіння". Виявилось, що професор ІФНТУНГ*  Максим Карпаш ще кілька років тому спробував відповісти на ті питання споживачів газу, які сьогодні задають сумчани. Разом зі своїми колегами він поставив кілька цікавих експериментів на звичайній газовій плиті, показавши, що впливає на колір та об'єм спожитого газу. І ось що показали результати.

Засмічені конфорки

Пам'ятаєте ту сумчанку, яка розповіла нам про те, що газ згорає нормально тільки на чистій плиті? І це - правда. Під час приготування їжі на поверхню плити потрапляють різні харчові продукти - сіль, цукор, сода оцет. Всі вони можуть змінювати колір газу. Як це відбувається - дивіться на відео нижче.



Що відбувається зовні - зрозуміло. Але ж залишки їжі можуть потрапити і до інжектора, тобто всередину. Професор Карпаш провів і такий експеримент. Виявилось, що при перекриванні інжектора на третину час приготування їжі зростає приблизно на стільки ж. Крім цього, спостерігається незначне підвищення використання обсягів палива. Простіше кажучи, для того, аби нагріти ваш чайник на забрудненій плиті, знадобиться значно більше часу і трошки більше газу.



Увага! Не намагайтеся самостійно розібрати конфорки та чистити їх зсередини! Ці дії можуть робити лише спеціалісти.

Проблеми з повітрям

Всі ми пам'ятаємо зі шкільної парти, що для горіння має бути кисень. Саме тому у вашій конфорці горить не просто газ, а газоповітряна суміш. І для ефективного згоряння якісним має бути не тільки газ, а й повітря на вашій кухні.

Що ж може бути не так із повітрям? Для початку, рівень вологості. Якщо ви тривалий час готуєте їжу, а на кухні знаходяться кілька людей, він підвищується. Погіршити ситуацію може несправна (наприклад, давно не чищена) вентиляція. Ну, і вишенька на торті - зволожувач повітря. У вас є такий прибор? Дивіться, що він може робити на вашій кухні.



Ще одна проблема - підвищений рівень діоксиду вуглецю (він же - вуглекислий газ). Якщо на вашій плиті працює кілька конфорок, а вікна і двері - зачинені, рівень СО2 у повітрі підвищується. А з ним - час приготування їжі (щоправжа, не настільки, як це роблять залишки їжі в інжекторі). Крім того, споживання палива трохи збільшується. Так, якщо ваша сім'я споживає 2,4 куб.л., ви ризикуєте витратити приблизно сто зайвих літрів.



Зниження тиску в газовій трубі

Ви пам'ятаєте, що, згідно з коментарем "Сумигазу", у пікові години використання газових приборів тиск у трубах знижується. Це явище може спостерігатися вранці, коли споживачі готують сніданок (іноді - одночасно з обідом на роботу), а також увечері, після закінчення робочого дня. У деяких інтернет-джерелах можна знайти інформацію про те, що на проблему з тиском може впливати устаткування газорозподільного пункту (яке може бути застарілим і не регулює тиск належним чином). Ми знайшли на сайті АТ інформацію про наявні величини потужностей на ГРП, ШРП в Сумах станом на 1 січня цього року. Ознайомитись із цифрами можна тут.

До речі, от професор Карпаш показав, як впливає зміна тиску в газовій трубі на приготування їжі. Пропонуємо подивитись на це разом.



Матеріал посуду

Ще два-три десятиліття тому їжу готували у металевому посуді. Сьогодні його дещо потіснив керамічний аналог. Так, кастрюлі з кераміки - екологічно чисті, довго зберігають тепло, а їжа в них довгий час не пригорає (доки не зітреться глазуроване покриття). Однак через те, що посуд здатен довше тримати тепло, його доводиться довше нагрівати. І це - ще не все.



Що випливає

Давайте спробуємо підсумувати вищесказане. Як ми з'ясували, проблеми з кольором та калорійністю газу спостерігають далеко не всі сумчани. Тоді чому ж паливо на вашій плиті згорає червоним кольором, а кастрюля з борщем закипає значно довше (особливо у певні години)? Можливо, у вас, що називається, просто "зійшлися зорі":

- ви використовуєте плиту у популярний для споживачів час;
- на кухні в очікування вечері знаходяться ваші рідні;
- ви увімкнули кілька конфорок;
- інжектори плити забиті залишками їжі;
- вентиляційна решітка давно не мінялася та забилася жиром/сміттям;
- у квартирі працює зволожувач.

Лише частини цих факторів достатньо, аби збільшити час приготування їжі чи обсяг споживання газу. Аби поліпшити ситуацію, спробуйте зробити наступні кроки:

- забезпечте нормальну вентиляцію повітря на вашій кухні;
- очистіть зовнішні частини плити від залишків їжі та викличте майстра для внутрішнього очищення конфорок (нагадуємо, не намагайтеся робити це самостійно);
- не вмикайте зволожувач повітря під час приготування їжі;
- не сприяйте постійній присутності кількох осіб на кухні у цей же час.

Якщо ж вищеописані дії не допомогли, варто перевірити якість газу. Зробити це можна за своїм бажанням. За словами представників АТ "Сумигаз", "споживачі можуть самостійно замовити проведення експертизи якісних характеристик природного газу у незалежній лабораторії "Укрметртестстандарту"." До слова, в минулому році саме ця організація виявила проблеми з популярними українськими лічильниками.

*ІФНТУНГ - Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

44
Комментариев
0
Просмотров
4146
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.