Маршрут є, машин немає: як перевізники обслуговують сумчан

ВС 10 мая 2019 в 15:22
Сьогодні портал Sumy.Today розповів про проблеми маршрута №3, який з'єднує вул. Героїв Крут та аеропорт. Так, сумські активісти зафіксували, що на ньому замість 13-ти машин курсує лише близько семи. Утім, це виявилось не єдиною проблемою. Так, на сервісі онлайн-відображення транспорту не висвічується жодна "Рута". Як повідомляють колеги у матеріалі, це є підставою для того, аби розірвати договір.

Дійсно, ще під час підвищення тарифу до 4-х грн. перевізники обіцяли вивести свої маршрутки онлайн. Власне, це була одна з умов, взамін на які мерія таки додала гривню до ціни на проїзд. Потім її підвищили до нинішньої - 5 грн. Але всі маршрутки онлайн так і не вивели.

Це призвело до того, що сумчани попрохали владу (в петиції) таки змусити перевізників виконати обіцянку. Ось що відповіли наші можновладці:

Відповідно до аналізу змісту електронної петиції інформуємо, що викладені в ній проблемні питання на сьогодні є врегульованими на рівні локальних нормативно-правових актів та договірних відносин.

Так, згідно із пп. 2.3.10. п. 2.3. чинних Умов проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми, затверджених рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 22.11.2017 № 619 «Про організацію проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми» перевізники зобов’язані:

«Забезпечувати роботу рухомого складу на маршрутах за визначеним розкладом руху та обов’язковою наявністю в автобусах засобів GPS/GPRS, їх постійне підключення і працездатність, а також забезпечувати доступ Організатору до засобів GPS/GPRS для контролю в он-лайн-режимі та надавати Організатору можливість забезпечити всіх бажаючих доступом до інформації через мережу Інтернет в режимі он-лайн».

Відповідно до пп. 2.1. п. 2. рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 07.03.2017 № 103 «Про введення в дію рішення конкурсного комітету з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми» пункт 2.3.14. договорів про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми викладено в наступній редакції:

«Забезпечити транспортні засоби, що використовуються на маршруті відеоспостереженням та в обов’язковому порядку засобами GPS/GPRS, їх постійне підключення та працездатність, а також забезпечити доступ Організатору до засобів GPS/GPRS для контролю в он-лайн режимі та надати Організатору можливість забезпечити всіх бажаючих доступом до інформації через мережу інтернет в режимі он-лайн».

Таким чином, згідно із договірними умовами контроль Організатора перевезень (виконавчого комітету Сумської міської ради) в он-лайн режимі здійснюється шляхом наданого перевізниками доступу до засобів GPS/GPRS. Звертаємо увагу, що відповідний доступ забезпечується шляхом надання Організатору перевезень повного електронного посилання на інтернет-ресурси з особистими паролями та логінами, що використовуються перевізниками. Водночас чинним законодавством визначено, що паролі, логіни, облікові записи належать до персональних даних, що є об’єктами захисту і не можуть бути у вільному доступі. використання відповідної інформації здійснюється виключно Організатором перевезень для контролю (моніторингу) в онлайн- режимі за роботою міського пасажирського транспорту відповідно до технічних можливостей мережевих сервісів.

Принагідно зазначаємо, що існуючі в мережі Інтернет веб-сервіси, які надають інформацію в режимі он-лайн про рух міського пасажирського транспорту на міських маршрутах м. Суми, не є сервісами Сумської міської ради. В контексті досліджуваного питання повідомляємо, що відповідно до проекту рішення Сумської міської ради «Про міську комплексну Програму розвитку міського пасажирського транспорту м. суми на 2019-2021 роки» протягом 2019-2021 років передбачено реалізацію заходу із впровадження єдиної міської системи GPS-контролю міського пасажирського транспорту в режимі реального часу.


Іншими словами, змусити перевізників показувати всі "Рути" просто неможливо. Єдине, що можна - таки розірвати догорвір, чого, щоправда, не було зроблено за жодне з порушень Що ж до обіцянок влади, то Суми можуть стати першим містом з комунальним сервісом онлайн-відображення, оскільки у всіх інших містах сайти написані приватними підприємцями.

46
Комментариев
0
Просмотров
6557
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.