У Сумах відбувся мотиваційний проект - Великий Саміт "Лідерство. Розвиток. Успіх"

ВС 07 октября 2015 в 16:36
Коли пасіонарна меншість починає діяти
"Лідерство, базоване на цінностях, змінить країну" - думка, що стала найважливішим посланням спікерів Великого Саміту "Лідерство. Розвиток. Успіх" нашим співгромадянам. У Сумах мотиваційний проект - із виступами лідерів громадської думки та палкими дискусіями - відбувся в суботу, 3 жовтня. Передували йому зустрічі у звільненому Слов’янську Донецької області та Львові. На черзі - 10 жовтня - Дніпропетровськ. Всього ж Саміт має побувати в 12 українських містах: на Заході, Сході, Півночі та Півдні.

Організаторами Самітів виступає "Співдружність соціальних підприємців" (ССП), громадянський рух "Всі разом!" та депутатська група у Верховній Раді "За духовність, моральність та здоров’я України". Їх мета: об’єднати зусилля нового покоління лідерів з гідними цінностями для всіх рівнів суспільного життя.

"Украина – это что-то новое!"

Місце зустрічі – Сумський обласний театр драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна. Оркестр у фойє, багатолюддя реєстрації, дружні спілкування перед тим, як зайти до зали. Більшість облич – ініціативна, освічена, умотивована на успіх і лідерство молодь. Від вісімнадцяти і до тридцяти п’яти, хоча не бракує людей і більш зрілих. Представлений бізнес, активісти громадського сектору, місцеві політики.

Серед заявлених до виступу приїжджих знаменитостей – доктор історії Ярослав ГРИЦАК, економіст і радник трьох українських президентів Олександр ПАСХАВЕР, бізнес-тренери Олександр МАРЧУК і Сергій РОЗВАДОВСЬКИЙ, голова СПП Гліб СПІВАКОВ. До дискусії запрошені й лідери думки локальних громад, зокрема головний редактор сумської газети "Панорама" Євген ПОЛОЖІЙ, голова правління сумської ГО "Центр соціального партнерства" Олександр ТАКУЛ, мер окупованого нині м. Вуглегірськ Михайло МАРТИНОВ тощо.

Перше слово на сумському саміті "Лідерство. Розвиток. Успіх" - голові Сумської облдержадміністрації Миколі КЛОЧКУ, котрий і сам свою посаду отримав завдяки, власне, соціальним ліфтам, що відкрила перед ним Революція Гідності: "Сумщина має найдовший кордон із РФ, вісім наших районів межують із нею. І увесь час провокації – намагання розхитати наш човен. Відтак завдання людей порядних, тих, що мають цінності, у цей непростий для країни час консолідуватися, солідаризувати, відкинувши власні амбіції, гуртуватися. Пам’ятати: у нас єдина країна, і все робити, аби вона стала сильною державою".

"Задуматься, а что же это сейчас – Украина, мне помог случай. Мы ехали автомобилем с 4-летним сынишкой, и на проезжающей машине развевался наш сине-желтый флажок. Сын сказал: "Это Украина!" Я спросил его: "А что такое Украина?" Он подумал немного и серьезно так: "Украина – это что-то новое!" Мне пришлись по сердцу слова моего сынишки... Да, каждый из нас хочет жить в новой стране, где есть высококультурная среда, где обычные люди берут на себя ответственность и делают!.. Жить по-новому - значит думать по-новому, относиться к жизни по-новому. А для этого необходимы новые знания, опыт и новая чистая мораль", - плавно підвів до бажаної мети Саміту "Лідерство. Розвиток. Успіх" його організатор у Сумах Віталій ОРЛОВ.

Модернова нація з тисячолітньою історією

Подальший тон спілкуванню задав виступ професора Українського католицького університету у Львові Ярослава Грицака, виступ пристрасний і вельми обґрунтований сучасними ідеями з філософії, економіки світу: "Я вам на початках маю сказати найголовніше: Україна відбудеться! Відбудеться у осяжній перспективі, і все йде до того!..  А тепер до того, що вас гнітить. Не поодиноко я чую від різних людей: мовляв, у світлі трагічних подій, що відбуваються з Україною, ми депресовані й зневірені, то дайте надію… І я неодмінно кажу: частіше дивіться у небо! Виберіться з міста – там, серед поля, почудуйтесь великим зіркам і Всесвіту. Погляньте на ситуацію, ніби згори, розширте себе і розширте контекст довкола!..

Я хочу заперечити розхожому вислову, що "історія вчить", ні, не вчить. Історія – суфлер, дає лиш підказку, вона компас, дороговказ. А вибір завжди за нами! Коли я спостерігаю за ситуацією в Україні, бачу страшний парадокс: багата країна, а люди бідні. То де вихід із кола?.. У історії кожної країни, народу (їх справдішньої еліти) є період прориву, коли вони стрімко піднімаються "над ситуацією", підбирають шасі, концентруються і – долають. (Ці слова  професор підсилює жестом долоні: стрімкий віраж угору і лет у височині. - ред.). Еліта ніби знає та вказує, куди рухатись народу – і значно пришвидшує поступ… Саме перед відправною точкою наразі стоїть Україна. Багатство, гроші, матеріальне не допоможуть, стрибок (якісний) відбувається тільки тоді, коли продукуються нові ідеї, нові чесні правила гри.

Існує постійне коло країн, де люди мають гідне життя, ми ці країни знаємо - насамперед, це "правильні західні". Після Другої світової війни до їх кола долучилися ще 5 "азійських тигрів", а після розпаду СРСР туди досить успішно намагаються увійти деякі колишні соціалістичні держави: Естонія, Польща, Чехія. Наша мета – долучитися до цього "клубу".

Ми повинні перейти цей етап, щоб мати, перш за все, гідне життя. А гідність означає, що Я не маю права красти, тому що таким чином Я порушую свою гідність… За цей рік без справжніх реформ Україна втратили "вікно можливостей", але все ще зберігається простір для більш тривалішого у часі "коридору".

Наші молоді люди говорять про мистецтво, саморозвиток, здоров’я, відкритість, право, чистоту. Проте більшість українців, на жаль, цього не хочуть, тому що вони старші й були вимушені виживати, а не жити. Тяжко робити щось в країні, де більшість населення виживає. Проте оці молоді люди, які бачать Україну саме так, є найбільшим капіталом. Вони освічені, живуть у великих містах, вже чогось досягли. Їм не потрібен чиновницький апарат. Їм ніхто не повинен вказувати, як самовиражатися. Вони – наш "коридор" майбутніх перетворень".

Сила Громади

Виступи відомих гостей перемежовувалися дискусіями, імпульс до яких давали запитання від мікрофонів у глядацькій залі. Спікери вирізняли головні цінності, які необхідні нашій державі. Йшлося про довіру і чесність, віру в Бога, Україну, єдність, працьовитість та взаємне служіння...

"Я не один, хто розмірковує: що підштовхне людину до хороших правильних дій? І чому хороші люди, потрапляючи у першу обойму регіональної чи великої політики, встряють у корупційні схеми, назавжди плямуючи свою репутацію? Звідси висновок: дуже важливо, щоб у людини була потреба у цінностях. Це провідне… Свободу ми вибороли на Майданах, Солідарність виявили, коли почався масовий волонтерський рух. А чого не відбулось? Не відбулось Справедлівості. А відтак втрачається Віра людей у правильні зміни. Сьогодні мають бути чітко роставлені акценти: що є добро, а що зло", - зауважує головний редактор газети "Панорама" Євген Положій.

"Концепція змін у країні чи місті завжди одна, – долучається до дискусії голова "Співдружності Соціальних Підприємців" Гліб Співаков. – "Більшість" завжди пасивна, і тому зміни відбуваються, коли з’являється пасіонарна "меншість", яка починає по-новому жити, по-новому діяти. Мета наших Самітів – сформувати у кожному місті та містечку групу ось таких небайдужих людей, які б разом могли прекрасно перетворювати Україну".

"Суспільство має стати постійним партнером-суб’єктом для влади, а не тільки на час виборів, - зауважує голова правління ГО "Центр соціального партнерства" Олександр ТАКУЛ. - У нас тисячі людей, котрі знають, як об’єднати країну, але спитай у них, як об’єднати свій під’їзд… Громадський діяч, лідерство починаються тоді, коли довкола хорошої ідеї, що поліпшить якість, комфорт життя містян, об’єднується купка ініціативних однодумців. В ідеалі, коли кілька таких спільнот, об’єднавшись, стають і громадським контролем для влади, і інтелектуальним банком ідей".   

"Я – агент змін!"

"Ти хочеш хороших чесних змін у своєму житті, у житті країни? Тоді поклади руку на серце і скажи: Я – агент змін! Все, більш нічого не треба. Почни із себе. Страшно? Ніяково? Думаєш, "біла ворона"? То наберись сміливості, і пам’ятай: нас таких - цілий зал. Нас сотні тисяч. Тепер ти про це знаєш! Підтримай цих людей доступними тобі можливостями! - жартуючи і провокуючи на відвертість, спілкується із глядачем Юрієм та усім залом бізнес-тренер Сергій Розвадовський. – Допоможи України – стань заможним. Працюй, виробляй продукт, потрібний людям, отриманий прибуток спрямовуй на розвиток своєї громади. Бо це твоє місто і це твоє комфортне життя у ньому".

"Що може об’єднати бізнесменів? Вищі цінності! Економіка хвора, оживити її, зробити країну процвітаючою допоможе усвідомлене кожним об’єднання підприємців довкола ціннісної мети – зробити конкретну корисну справу для ось цього найбіднішого сиротинця, для озеленення міста, для… Повірте, корисних справ буде чимало. Реформи при Кучмі чому дали інший ефект? Бо ті, хто їх впроваджував, були циніками і крадіями, і в Україну не вірили. Вірте в свою країну – шукайте однодумців! Будьте моральними. Вірте у християнські цінності".

Спікери були об’єднані спільними цілями – допомогти учасникам усвідомити свою відповідальність за регіон, дати знання й навички для конкретних суспільно значимих справ. "Саміт – це наша любов до тих людей, яких ми на нього запрошуємо. Вона висловлюється не в тому, що ми хочемо поплескати їх по плечі, – бізнесмен і доларовий мільйонер Сергій Розвадовський. – А у тому, що ми хочемо їм по-справжньому допомогти. Дати знання, бачення, дієві інструменти".

До загальної пасіонарності настроїв долучився і легендарний радник з економічних питань при трьох президентах України Олександр Пасхавер: "Страны, которые пережили революции, переживали потом бурный экономический рост. Начало в нашей стране положено в 1991-м году. Для меня революция – это длительный процесс, в котором много эксцессов, но в совокупности - брожение умов, коллективные усилия, самопожертва - приводят к результату. Как пример: уровень волонтерства в нынешней Украине и, главное, задачи волонтерства принципиально новые, мощные: общество без излишних размышлений и оглядок взяло на себя функции государства. Это ли не удивительно?!". Економіст відзначив, що величезне значення для "нової України" мають свобода, активна співпраця, схильність до компромісу та відповідальність. Це ті соціальні цінності, які дозволять вести бізнес, працювати, спілкуватися в громадянському суспільстві.

Саміт пропонував не тільки виступи спікерів, наживо чи у запису, а й змістовні фільми-короткометражки, зокрема про сміливі інноваційні рішення компанії з виробництва комп’ютерної техніки Hewlett Packard, принципи процвітання Південної Кореї та шлях до волі Нельсона Мандели.

"Цей Саміт був дуже насиченим. Давали короткий час спікерам на виступи, щоб висловити найсуттєвіше. Серед запрошених - знакові експерти із сфер політики, бізнесу, громадської діяльності, котрі прагнули дати відповіді на наші запитання, наприклад, як почати щось змінювати у своєму житті або житті громади на рівні будинку-вулиці-мікрорайону. І принципове, що я для себе зрозуміла: що є люди із цінностями! І їх багато! І це дуже підбадьорює", – відзначає учасниця заходу сум’янка Оксана МОСКАЛЕЦЬ.

"Легко ли было убедить организаторов Большого Саммита реализовать этот проект в Сумах, городе, на первуй взгляд, перефирийном, провинциальном? Нет, не сложно. И на то у нас был железный аргумент: ведь Сумы в плане общественной активности, инициатив в жизни локальной громады, очень продвинутый город, в отличии, скажем, от того же города-миллионника Харькова. В наших небольших Сумах много потенциальных и уже проявивших себя лидеров, ярких, харизматичних. Организовать протестное движение, марш или составить воззвание? – да не вопрос. Подготовить конструктивный проект решения, собрать под ним достаточное количество подписей, - не проблема. У нас, как, может быть, не во всех областных центрах, действуют профильные общественно-экспертные комиссии по жкх, транспорту, бюджету, молодежной политике, образованию, медицине. Действуют и показывают результаты! Поэтому, аргументировали мы,  научив и вдохновив сумських общественников на конкретные дела, можно многое сделать для реализации хороших креативних идей, для процветания города в целом. И организаторы Большого Саммита наш мессидж услышали", - почули кореспонденти "r" під час вільного спілкування в контексті профільних дискусійних панелей від одного із організаторів Великого Саміту в Сумах, голови правозахисної ГО "Свобода від маніпуляцій" Олександра КАЛМИКОВА.

Банк суспільно значимих ідей

Під час однієї з перерв на каву та спілкування почав діяти City-Інкубатор - платформа для навчання та реалізації корисних бізнесових та соціальних проектів, що будуть впроваджуватись задля розквіту міста. "City-Інкубатори мають кілька ідей, – зазначає всеукраїнський куратор цього прикладного проекту Олександр МАРЧУК. – По-перше, об’єднати мешканців, які мають активну громадянську позицію, по-друге, поділитися досвідом, допомогти людям, які мають мрію, ідею, як покращити якість життя містян. Наша мета – підказати, допомогти ініціативним втілити хороші ідеї в життя". Варто зазначити: найкращі проекти отримають цільові гранти та організаційну допомогу. А надсилати своє лаконічне есе (короткий виклад ідеї та свої анкетні дані) можна на електронну скриньку: sumy@2020ua.org.

Взявши на себе відповідальність і твердо засвоївши моральні чесноти, попри війну та кризу, досягти впевненого поступу для своєї маленької громади, а об’єднавшись, і - для всієї України, - цей месідж Великого Саміту "Лідерство. Розвиток. Успіх" може стати життєвим принципом кожного з нас.

Марія ПОПОВА

73
Комментариев
0
Просмотров
2773
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.