О. Вертіль: "Ми разом по-доброму "приречені" працювати на якісний результат"

Літературна студія "Зажинок"
Артем Турчин 23 февраля 2018 в 15:03
Сумська літературна студія "Зажинок" працює вже другий рік. За цей час літстудійці побували на десятках засідань, прочитали сотні своїх творів та виступили на сцені ОУНБ. Крім того, у цьому році вийшов альманах "Слобожанщина", в який, крім професійних письменників, потрапили й "зажинківці".
З точки зору учасників літстудії, її ріст – безперечний. Та чи так це насправді?  Як ситуація виглядає зі сторони? Я вирішив запитати про це у голови Сумської організації НСПУ Олександра Васильовича Вертіля. І це було логічно, адже альманах був виданий на замовлення Спілки, та й сам "Зажинок" знаходиться під її егідою. Ось які відповіді я отримав.

Яке Ваше враження від творчого доробку "зажинківців"?

Однозначно оптимістичне й обнадійливе. Ще коли готував добірку зажинківців до друку, звернув увагу на загальний високий рівень художньої майстерності всіх авторів. Звісно, є твори сильніші, є слабші. Але це – закономірно, хоча б з огляду на те, що і вік, і життєвий досвід, і освіта студійців різні, і це неминуче впливає на письмо. Адже з професійним філологом навряд чи зможуть "змагатися" ті, хто мають технічну чи якусь іншу освіту. Навіть у відомих конкурсах, приміром, імені Петра Яцика, завдання групують диференційовано. Втім, твердження – не аксіома, маємо низку яскравих винятків і в національній, і в світовій літературі. Стосовно конкретних прізвищ студійців у добірці, то навмисно не називатиму, аби когось незаслужено забути. Важливо, що випадкових чи прохідних авторів немає.

Чи справджує літстудія Ваші надії?

Так, справджує, і я навіть не сподівався, що за такий порівняно короткий часовий термін Тамарі Герасименко вдасться сформувати повноцінну студію. Тамара Миколаївна – справжній професіонал: має фахову вищу університетську освіту, відмінний літературний смак і значний досвід редакторської роботи. Спілкуючись із нею, відчуваю, наскільки уважно вона ставиться до кожного студійця і до кожного твору. Це, якщо не гарантія, то надзвичайно близько до того, що "Зажинок" матиме у своєму творчому активі нові поетичні, прозові та інші "снопи".

Чи вірите Ви в майбутнє відновленого "Зажинку"?

Не тільки вірю, а й переконаний у його щасливій долі. Насамперед тому, що ця студія - єдина в області, яка працює під егідою Сумської обласної організації Національної спілки письменників України – так, саме єдиної в Україні ПРОФЕСІЙНОЇ письменницької спілки. Тобто, ми разом по-доброму "приречені" працювати на якісний результат. Зараз, як гриби після навіть дрібненького дощу, з'являються всілякі біля- і навкололітературні формування та осередки, де, на жаль, бракує професійних і наставників, і авторів. На наше спільне щастя, "Зажинка"  це не стосується. Переконаний, що за рік-другий окремі з студійців надрукують власні книги, а наша організація розглядатиме їхніх авторів як кандидатів на вступ до лав НСПУ. Відбір – вимогливий, вступне "сито" – густе, однак уже сьогодні бачу, що кілька зажинківців сповна відповідають таким вимогам. Дай, Боже, усім успіхів, натхнення, публікацій. У свою чергу, альманах "Слобожанщина" і надалі надаватиме свої сторінки для по-справжньому талановитих авторів, серед яких – "зажинківці".

А. Турчин


 
1
Комментариев
0
Просмотров
2675
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.