КРИМСЬКИЙ БІЛЬ

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 17 мая 2024 в 14:00
   Напередодні Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який відзначається 18 травня, в рамках проєкту «Бібліотека – центр діалогу культур» в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся вечір-реквієм «Кримський біль». Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять безвинних жертв радянського террору, на долю яких випали страшні випробування.

   Присутні почули розповідь та переглянули фрагменти документальних фільмів про трагічні сторінки історії кримських татар – корінного народу України, який споконвічно боровся за право жити на рідній землі.

   У травні 1944 р. Державний комітет оборони СРСР прийняв постанову про депортацію кримських татар до східних регіонів країни (Казахстану, Узбекистану, Удмуртії та інших місцевостей). Приводом для цього стало фальшиве звинувачення кримськотатарського народу в пособництві фашистам. Всього силоміць було вивезено 44 тисячі сімей (понад 190 тис. чоловік). Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч людей. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

   Лише в 1989 році кримським татарам було дозволено повернутися на батьківщину. А по-справжньому їхнє повернення стало можливим лише після відновлення Україною незалежності в 1991 році.

   Після незаконної анексії Криму у 2014 році російська влада продовжувала дискредитацію та утиски кримських татар, що лишилися на півострові. Нині українці і кримські татари зі зброєю в руках пліч-о-пліч б’ються з російськими загарбниками, відвойовуючи своє право безпечно і вільно жити на своїй землі.

   Попри депортацію та спроби Росії знищити народ, кримські татари зберегли свою ідентичність. Про історію та сьогодення, культуру і традиції цього талановитого і життєлюбного народу розповідають матеріали книжкових виставок у відділі мистецтв (зала № 202) та у відділі абонемента (зала № 207) обласної кнігозбірні.

 
41
Комментариев
0
Просмотров
219
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.